Σαπούνι Ελαιολάδου…

Απαραίτητος εξοπλισμός: 1.Ζυγαριά ακριβείας 2.Ράβδος ανάδευσης (stick blender ή mixer) 3.Πυρίμαχο δοχείο 4.Κατσαρόλα ή γαβάθα ανοξείδωτη 5.Κουτάλα ανοξείδωτη 6.καλούπια ή φόρμες ζαχαροπλαστικής

Απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας: 1.Γάντια πλαστικά 2.Γυαλιά προστασίας 3.Ξύδι

Υλικά: 1000 γρ. ελαιόλαδο 330 γρ. νερό αποσταγμένο ή βροχής ή πηγής 127 γρ. καυστική σόδα, χημικώς καθαρή(Υδροξείδιο του Νατρίου NaOH) Προαιρετικά: Βότανα, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια

Οδηγίες Παρασκευής: Φοράμε τον εξοπλισμό ασφαλείας και απομακρύνουμε παιδιά και κατοικίδια από τον χώρο. Ζυγίζουμε τα υλικά. Ετοιμάζουμε το διάλυμα νερού και NaOH. Τοποθετούμε το πυρίμαχο δοχείο κάτω από τον, σε λειτουργία απορροφητήρα ή καλύτερα σε εξωτερικό χώρο. Βάζουμε το νερό και προσθέτουμε σταδιακά την καυστική σόδα αναδεύοντας με ανοξείδωτο κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί πλήρως. (Η ΣΟΔΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. Ποτέ το αντίθετο! Κίνδυνος έκρηξης!!!). Τις πρώτες στιγμές της διάλυσης της σόδας εκλύονται υδρατμοί, για τον λόγο αυτό αναδεύουμε από απόσταση και με ανοιχτό παράθυρο. Η θερμοκρασία που αναπτύσσει το διάλυμα αγγίζει τους 90 βαθμούς Κελσίου. Αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει. Στην κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε σταδιακά και ανακατεύουμε το διάλυμα της καυστικής σόδας που πλέον είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χρησιμοποιούμε τον ράβδο ανάδευσης μέχρι να εμφανιστεί ίχνος σαπωνοποίησης. Προσθέτουμε προαιρετικά, τριμμένα βότανα ή μπαχαρικά και αιθέρια έλαια. Τοποθετούμε το μείγμα στα καλούπια και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 24-48 ώρες. Αφαιρούμε το σαπούνι από τα καλούπια και αποθηκεύουμε σε αεριζόμενο και σκιερό μέρος μέχρι την ωρίμανσή του, δηλαδή την ολοκλήρωση της σαπωνοποίησης.

Χρόνος Ωρίμανσης: 8 εβδομάδες