Το δικό μας Αρωματικό Ελαιόλαδο!!!

Μπορούμε να το προσφέρουμε πριν το φαγητό μαζί με παξιμάδια ή μπουκιές ψωμιού. Μπορούμε, επίσης, να το χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε επιπλέον γεύση και άρωμα στις σαλάτες, τα λαχανικά, τα κρέατα, τα ψάρια, το ρύζι και τα ζυμαρικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κάποιας σάλτσας ή για το σοτάρισμα των λευκών κρεάτων. Χίλιες και μία χρήσεις μπορούμε να βρούμε για το αρωματικό λάδι που θα φτιάξουμε μόνοι μας.

Τι θα χρειαστούμε: αρωματικά φυτά, (όπως π.χ. δενδρολίβανο, βασιλικό, εστραγκόν, κόλιανδρο, δυόσμο, άνηθο, μάραθο, μαϊντανό), μπαχαρικά (όπως π.χ. πιπέρια, μπαχάρι, κύμινο, κέδρο, δάφνη), σκόρδο, φρέσκο τζίντζερ, καυτερές πιπεριές, φλούδες εσπεριδοειδών. Επίσης, ελαιόλαδο καλής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας.

Πρακτικές συμβουλές: Τα αρωματικά φυτά, που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να είναι στεγνά και μπορούμε να τα βάλουμε μόνα τους ή σε συνδυασμό. Τα μπουκάλια αποθήκευσης του ελαιολάδου πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά. Δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάγονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

3 αρωματικές συνταγές:

Ελαιόλαδο με αρωματικά βότανα: Σε 4 μεγάλα φλιτζάνια ελαιόλαδο, βάζουμε ένα κλωναράκι από τα αρωματικά που θα επιλέξουμε (π.χ. 1 κλαδάκι ρίγανη, 1 κουταλάκι θυμάρι, 1 κουταλάκι ξηρό δυόσμο, 1 κουταλάκι ξηρό βασιλικό). Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα αρωματικό βότανο, βάζουμε 2-3 κλωναράκια σε ένα μπουκάλι με 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο. Φυλάσσουμε το μπουκάλι σε μέρος δροσερό και σκοτεινό και σε 10 μέρες περίπου είναι έτοιμο για χρήση.

Ελαιόλαδο με μπαχαρικά: Σε δύο μεγάλα φλιτζάνια ελαιόλαδο βάζουμε 5-6 κόκκους πιπέρι, 4-5 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλάκι κύμινο (ακοπάνιστο) και 1 ξυλάκι κανέλα. Tip: *Ταιριάζει σε πικάντικα πιάτα και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για το τσιγάρισμα κρεάτων, όπως π.χ. στο κοκκινιστό και το στιφάδο.

Ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή: Σε δύο μεγάλα φλιτζάνια ελαιόλαδο βάζουμε φλούδες από μισό λεμόνι ή κίτρο και μισό πορτοκάλι. Αφαιρούμε τις φλούδες μετά από ένα μήνα. Tip: *Ταιριάζει σε σαλάτες, χόρτα βραστά, ψάρια ή κρέατα, γαρίδες και καραβίδες. Επίσης, μπορεί να αρωματίσει πίτες και κουλουράκια.